Starter Doorstromer Verkoper

(Ver)koop of bezit je in 2024 een huis? Dit verandert er


Hypotheekwijzigingen voor singles, meer toeslag voor huurders

Een nieuw jaar betekent vaak ook nieuwe regelingen en belastingtarieven voor kopers en huiseigenaren. Voor 2024 vallen die in de meeste gevallen gunstig uit, met meer kansen voor singles en meer hypotheek als je gaat verduurzamen of een energiezuinige woning koopt.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor mensen die in 2024 een huis (ver)kopen of bezitten:

1. Einde verhoogde schenkingsvrijstelling

De zogenoemde maximale schenkingsvrijstelling (belastingvrije schenking van € 106.671) verdwijnt. Ouders kunnen nog steeds jaarlijks belastingvrij een bedrag schenken aan hun kinderen, maar er is geen extra vrijstelling meer speciaal voor de eigen woning. De schenkingsvrijstelling voor 2024 is € 6.633.

2. Vrijstelling overdrachtsbelasting voor een hogere koopsom

Starters onder de 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting van 2%. De maximale koopsom waar deze vrijstelling voor geldt is in 2024 verhoogd naar € 510.000. De voorwaarden voor deze vrijstelling blijven onveranderd.

tip  Benieuwd of jij in aanmerking komt voor de startersvrijstelling van overdrachtsbelasting? Bekijk de voorwaarden

3. Huurtoeslag flink omhoog

Heb je recht op huurtoeslag, dan kun je in 2024 meer dan € 34 per maand extra krijgen. De precieze verhoging hangt onder meer af van je inkomen, leeftijd, type huis en gezinssamenstelling. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.

4. Duurzaamheid wordt belangrijker bij hypotheekaanvraag

Hypotheekverstrekkers kijken kritischer naar energielabels als je een hypotheek aanvraagt. Er zijn al banken die alleen nog hypotheken verstrekken voor huizen met de slechtere labels (energielabel C of lager) als je met een onderbouwd plan komt om het energielabel te verbeteren.

5. Meer hypotheek bij hoger energielabel

In 2024 bepaalt het energielabel van je woning hoeveel je extra kunt lenen voor je hypotheek. Voor zeer duurzame woningen (label A++++ met energieprestatiegarantie) is dat maximaal € 50.000.

6. Extra lenen voor verduurzamen huis

Heeft jouw huis een slecht energielabel en wil je het energiezuiniger maken? Ook daarvoor kun je in 2024 meer lenen. Voor huizen met energielabel E of lager is dat € 20.000, voor label C of D € 15.000 en voor label B en hoger (behalve A++++) € 10.000.  

7. NHG-hypotheek voor duurdere woningen

Een huis kopen met een NHG-hypotheek kan in 2024 tot een koopsom van € 435.000 (was in 2023 € 405.000). Een NHG-hypotheek biedt je extra financiële zekerheid en geeft je recht op een korting op de hypotheekrente.

8. Hogere hypotheek voor singles

Alleenstaanden met een inkomen vanaf € 28.000 kunnen in 2024 ongeveer € 16.000 extra aan hypotheek krijgen. Dat maakt het kopen van een huis in je eentje iets makkelijker.

9. Impact studieschuld op hypotheek 2024

Hypotheekverstrekkers houden bij het berekenen van je maximale hypotheek voortaan rekening met wat je al hebt afgelost op je studieschuld. Ze gaan dus niet meer uit van je oorspronkelijke studieschuld, maar van het bedrag dat je nu nog moet afbetalen. Dat is gunstig als je al een deel van je studieschuld hebt afbetaald.

10. Zonnepanelen verdien je sneller terug

Mocht je nog willen investeren in zonnepanelen, dan is 2024 misschien een goed moment. Door de gedaalde prijzen verdien je ze nu volgens Milieu Centraal in zo’n zes jaar terug. Dat is twee jaar sneller dan begin 2023, toen de prijzen nog hoger lagen.

Benieuwd wat jouw huis waard is?

Meld je aan voor Mijn huis, dan houden we je op de hoogte van de actuele waardestijging- of daling van jouw huis. Ook zie je via Mijn huis welke woningen in jouw buurt te koop staan en recent zijn verkocht.