artikel

Zo verkoop je je huis in een afkoelende woningmarkt


3 tips voor (toekomstige) verkopers

Je huis verkopen: grote kans dat dat net iets minder makkelijk gaat dan pak ’m beet een jaar geleden. De funda Index-cijfers van het derde kwartaal van 2022 laten zien dat de temperatuurdaling op de woningmarkt doorzet. Wil jij (binnenkort) je huis verkopen? Met deze tips en tricks geef je de verkoop wellicht een boost.

Gaat de verkoop van je huis wat minder makkelijk dan je had verwacht? Als je je verwachtingen gebaseerd hebt op de woningmarkt van een jaar geleden, dan kan het nu inderdaad wat tegenvallen. Toch is de markt nog steeds gunstig voor verkopers, maar er is wel wat veranderd. Wat kun je doen om het maximale uit je verkoop te halen?

Kopers zijn nog steeds terughoudend

Het woningaanbod op funda is het afgelopen jaar enorm toegenomen. Ook staan huizen nu gemiddeld langer te koop, waardoor kopers minder met elkaar hoeven te concurreren.

Tegelijkertijd zien we in de funda Index dat diezelfde kopers terughoudend zijn geworden. Dat komt door door onder meer de inflatie, de hoge rente en gestegen energieprijzen. Die terughoudendheid merk je als je nu je huis wilt verkopen.

Huis (binnenkort) verkopen? Dit kun je doen

Staat je huis op dit moment al te koop? Of ga je in de komende maanden verkopen? Met deze drie tips valt jouw huis sneller op in de huidige, afkoelende woningmarkt.

Tip 1: Kies een slimme verkoopprijs

Houd bij het kiezen van de verkoopprijs rekening met de prijscategorieën op funda. Staat jouw huis te koop voor bijvoorbeeld 495.000 euro, omdat dit aantrekkelijker klinkt dan 500.000 euro? Bedenk dan dat jouw huis alleen wordt getoond aan mensen die zoeken tot 500.000 euro. Zet je je huis te koop voor 500.000 euro, dan bereik je óók mensen die vanaf 5 ton zoeken.

tip  Wist je dat je potentiële kopers op verschillende manieren positief kan beïnvloeden met de verkoopprijs? Bekijk de tips van consumentenpsycholoog Patrick Wessels

Goed om te weten: woningen in het goedkopere segment worden populairder. De groep zoekers op funda in de prijscategorie 100.000 tot 300.000 euro is gegroeid, terwijl de groep tussen 300.000 en 400.000 euro kleiner wordt. In de prijscategorie van één tot drie ton is de concurrentie onder kopers op dit moment dan ook groter dan in andere prijscategorieën.

Tip 2: investeer in een beter energielabel

We zien dat steeds meer huizenzoekers letten op het energielabel in de kenmerken van een woningop funda (66%) of het energielabel instellen als zoekfilter (14%). Het afgelopen kwartaal gebruikten zoekers het energielabelfilter ruim 260% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste mensen filteren op energielabel A.

Heeft jouw huis een lager energielabel dan A? Dan kunnen we je geruststellen: de meeste mensen vinden de verkoopprijs van een woning nog altijd belangrijker dan de duurzaamheid. Makelaars krijgen gemiddeld ook meer contactaanvragen voor huizen met energielabel C en D dan voor huizen met label A en B.

Toch kan het lonen om een nieuw energielabel aan te vragen als je de laatste jaren bijvoorbeeld geïnvesteerd hebt in zonnepanelen of isolatie. Misschien valt jouw huis daardoor nu in een hogere labelklasse en dat kan gunstig zijn voor de verkoopprijs. Uit ons onderzoek blijkt namelijk óok dat consumenten een woning met een gunstig energielabel meer waard vinden dan een vergelijkbare woning met een ongunstiger label.

Wil je je energielabel nog verbeteren voor verkoop? Met deze maatregelen maak je je huis energiezuiniger

Tip 3: laat je huis extra opvallen op funda

Hoe hoger jouw woning in de zoekresultatenlijst op funda staat, hoe groter de kans dat zoekers hem zien. Je makelaar kan dit positief beïnvloeden door je woning aan te melden met funda Premium of funda Compleet in plaats van funda Basis. Met Funda Premium combineer je onze meest populaire producten in één: Funda Compleet en Blikvanger. Je laat je huis dus nog meer opvallen. Zoekers zien dan drie foto’s in plaats van één. Bovendien kan je makelaar hiermee een bijzondere eigenschap uitlichten. Is je huis bijvoorbeeld heel energiezuinig, dan is dat – zeker nu – een belangrijk voordeel om extra onder de aandacht te brengen. Staat je huis al op funda, dan kan je makelaar je huis nog een extra boost geven met bijvoorbeeld een Toppositie of Woning in beeld.

Zorg ervoor dat zoekers jouw huis niet missen.
Bekijk alle promotiemogelijkheden op funda
Vragen over de verkoop van je huis?

De woningmarkt verschilt soms per regio of stad. Heb je vragen over de verkoop van jouw huis? Twijfel je bijvoorbeeld of je eerst moet verkopen voor je iets nieuws koopt? Een makelaar kan je op basis van jouw persoonlijke situatie en inzichten in de lokale markt een gericht advies geven.