vraag & antwoord

Makelaars vergelijken: welke verkoopmakelaar past bij mij?


Tips voor het kiezen van een verkoopmakelaar

Heb je besloten om jouw huis via een verkoopmakelaar te verkopen, dan is het goed om makelaars te vergelijken. Door makelaars met elkaar te vergelijken krijg je een goed beeld van de verschillende diensten en de tarieven. Hieronder zetten wij de belangrijkste tips voor het kiezen van een makelaar voor je op een rijtje.

Hoe kies ik een makelaar?

Bij het verkopen van je huis wil je iemand naast je hebben die begrijpt wat je wilt en in wie je vertrouwen hebt. Wil je het liefst een verkoopmakelaar die je tijdens de verkoop zoveel mogelijk ontzorgt? Of heb je liever een makelaar die jou alleen datgene uit handen neemt wat je zelf niet kunt of wilt doen? En hoe vind je een makelaar die bij je past?

1. Zoek via funda

Op onze website vind je de verkoopmakelaars in jouw omgeving. Vul de plaatsnaam in en je ziet direct wie er in jouw dorp of stad werkzaam zijn. Dat kunnen ook makelaars zijn die geen kantoor houden in jouw woonplaats, maar er wel woningen verkopen.

2. Zoek via je eigen netwerk

Vraag aan je buren, vrienden en/of familie of zij een makelaar in jouw omgeving kennen. Zo hoor je direct wat hun ervaringen zijn en of ze de makelaar juist wel of niet aanbevelen.

3. Kijk wat er al in je buurt te koop staat

Bekijk via welke makelaars andere huizen in jouw omgeving worden verkocht. Dan weet je zeker dat die makelaar al bekend is in jouw buurt. Het is de moeite waard om dat makelaarskantoor na te gaan.

tip  Benieuwd wat een verkoopmakelaar allemaal voor je doet? Bekijk alle diensten

Welke makelaar is het meest geschikt voor mij?

Heb je een aantal verkoopmakelaars op het oog? Bij het kiezen van een verkoopmakelaar raden wij je het volgende aan:

Maak kennis met een aantal makelaars

Nodig voordat je de verkoop start meerdere makelaars (twee à drie) uit. Zo’n kennismakingsgesprek kost niets en het is een goede manier om makelaars met elkaar te vergelijken. De makelaar komt bij je thuis en geeft je aan de hand van zijn bevindingen een advies over de mogelijkheden voor verkoop en een kostenplaatje. Als je diverse makelaars vergelijkt, let dan op de volgende punten:

  • De hoogte van de courtage.
  • De opstartkosten. En wat doet de makelaar hiervoor?
  • Worden er intrekkingskosten gerekend?
  • De vraagprijs die de makelaar voor je woning voorstelt en de onderbouwing die hij daarvoor geeft.
  • De verkoopstrategie die de makelaar voorstelt.
  • Plant de makelaar ook bezichtigingen in de avond en/of in het weekend?
  • Hoe goed is deze makelaar voor geïnteresseerden in jouw woning bereikbaar?
Benieuwd naar wat je voor een makelaar betaalt? Lees meer over wat een makelaar kost

Lees de beoordelingen op funda

Ben je benieuwd hoe andere verkopers een verkoopmakelaar hebben ervaren? Lees dan de beoordelingen op funda. Deze vind je op de kantoorpagina van de makelaar op funda. Klanten geven een beoordeling op het gebied van lokale marktkennis, deskundigheid, service en begeleiding en de verhouding prijs-kwaliteit. Niet alleen het cijfer wordt weergegeven, er is ook ruimte voor een verdere toelichting. Deze beoordelingen en nadere informatie over de makelaars helpen je te beslissen welke makelaar bij je past.

Bekijk de website van verkoopmakelaars

Op de website van de makelaar en op funda zie je hoeveel woningen er in de verkoop staan, maar kun je vaak ook achterhalen wie er werkzaam zijn. Je gaat de komende periode nauw samenwerken en hebt geregeld contact met zowel de verkoopmakelaar als de medewerkers op kantoor. Ook zie je de openingstijden; handig om te weten of de makelaar ook in de avond en/of weekenden werkt, bijvoorbeeld voor bezichtigingen buiten werktijden.

Bekijk de socialmediakanalen

Ook via social media kun je veel te weten komen over een makelaarskantoor. Je ziet of ze actief berichten plaatsen, wat de stijl van hun communicatie is, of ze veel volgers hebben en daardoor ook via social media een potentiële koper kunnen bereiken.

Brancheorganisaties voor makelaars

Door de combinatie van ervaring, expertise én juridische kennis is het inschakelen van een verkoopmakelaar voor vrijwel iedere verkoper een goede keuze. Let er bij het kiezen van een makelaar op, dat het makelaarskantoor is aangesloten bij een van de brancheorganisaties voor makelaars. Kies je voor een NVM verkoopmakelaar, VBO verkoopmakelaar of een verkoopmakelaar van Vastgoedpro, dan weet je zeker dat óók de kwaliteit gewaarborgd is. Elk jaar volgen de aangesloten makelaars diverse cursussen en trainingen om hun kennis op peil te houden. Lees meer over beroeps- of branchevereniging en de voordelen hiervan.

Makelaarskosten vergelijken

Het is altijd goed om bij meerdere makelaars een offerte op te vragen. Zo kun je kosten en werkwijze goed met elkaar vergelijken. Maar kijk ook zeker bij welke makelaar je het beste gevoel hebt. De komende periode ga je nauw samenwerken; vertrouwen en een goede klik zijn dan wel zo belangrijk.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Je huis verkopen kun je zelf doen. Houd er wel rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse is voor je huis. Kun je dit combineren met werk en gezin? Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Twijfel je of je voldoende (juridische) kennis hebt om alle risico’s uit te sluiten? Veel makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Ook neemt de verkoopmakelaar alle werkzaamheden rond de verkoop van je huis uit handen: van het promoten van je woning, tot en met de sleuteloverdracht.
Meer vragen

Een makelaar die jouw wensen snapt

Funda helpt je bij het zoeken naar een passende verkoopmakelaar met veel lokale kennis en ervaring. Ook vind je bij ons ervaringen van andere kopers. Zo vind je de makelaar die het beste bij jouw wensen past.