vraag & antwoord

Wat doet een verkoopmakelaar voor de courtage?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Van opstart- tot intrekkingskosten

De kosten voor een makelaar kunnen oplopen tot een paar duizend euro. Dit is afhankelijk van de verkoopprijs van je huis. In de meeste gevallen is dit een slimme keus, omdat je dankzij de kennis en ervaring van de makelaar waarschijnlijk een hogere verkoopprijs behaalt. Maar waar betaal je dat bedrag eigenlijk voor?

Als je een verkoopmakelaar in de arm neemt, krijg je ook te maken met de begrippen opstartkosten, courtage en intrekkingskosten.

Opstartkosten

De opstartkosten, soms ook promotie- of marketingkosten genoemd, zijn kosten die de makelaar maakt om je woning op een professionele en aantrekkelijke manier aan te bieden. Bijvoorbeeld:

 • het maken van een fotoreportage.
 • het maken van een video en/of 360°-foto’s.
 • het inmeten van de plattegronden, deze in 2D en 3D opleveren en eventueel interactief laten maken.
 • het schrijven van de verkooptekst.
 • het aanmelden van de woning op funda.
 • het plaatsen van een Te koop-bord in de tuin en/of poster op het raam.
 • het maken van een brochure om mee te geven tijdens een bezichtiging en te plaatsen op funda.
 • promotie via social media.

Bovenstaande werkzaamheden zullen per makelaarskantoor verschillen – en zo ook de kosten. Reken op een bedrag tussen de € 400 en € 600. Dit betaal je doorgaans direct nadat de woning door het makelaarskantoor in de verkoop is genomen. Na betaling van de opstartkosten starten ze met hun werkzaamheden.

Courtage

Een makelaar rekent courtage voor zijn of haar diensten, een percentage over de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning. Elk makelaarskantoor hanteert een ander percentage, maar gemiddeld gezien ligt de courtage tussen 1% tot 2,5%. Bij een verkoopprijs van € 250.000 en een courtage van 1,5% betaal je dus 250.000 x 0,015 = € 3750.De hoogte van de courtage is afhankelijk van het gebied waar je woont, hoeveel concurrentie er is tussen de makelaarskantoren en hoe snel de makelaar jouw huis denkt te verkopen. Een snellere verkoop is minder werk, dan kan de courtage lager uitvallen.Heeft de makelaar je een voorstel gedaan? Controleer of de genoemde courtage inclusief of exclusief 21% btw is. Dit kan namelijk per kantoor verschillen. De courtage wordt pas in rekening gebracht wanneer je huis is verkocht. Dit krijg je ervoor terug:

 • het opvragen van de gegevens uit het Kadaster.
 • een marktanalyse om een goede vraagprijs en verwachte opbrengst te kunnen vaststellen.
 • de makelaar regelt de bezichtigingen.
 • de onderhandelingen worden voor jou gevoerd.
 • het opmaken van de koopakte.
 • het regelen van de eindinspectie voordat je naar de notaris gaat om definitief te tekenen voor de verkoop.

Samenvattend krijg je er kennis, veel ervaring en tijd voor terug – de makelaar neemt je immers veel uit handen. Ook kan de verkoopmakelaar als ervaren onderhandelaar en met zijn kennis van de lokale markt op een hogere verkoopprijs uitkomen.

tip  Alle mogelijke kosten van een verkoopmakelaar op een rijtje?
Die vind je hier

Overige makelaarskosten

In de periode dat je huis te koop staat, kunnen er nog andere kosten in rekening worden gebracht. Vaak is dit ter promotie van je woning. Dit gebeurt natuurlijk altijd in overleg met de makelaar.

Open huis

Wil je meedoen aan de landelijke Open Huizen Dag? Meestal plaatst de makelaar dan advertenties, geeft hij extra posters af en wordt de aanmelding op funda aangepast met de datum en tijd van het open huis. Na het open huis belt de makelaar de kijkers na om te vragen wat ze van het huis vonden. Voorafgaand laat de makelaar weten wat de kosten voor deelname zijn en wat je er precies voor terugkrijgt.

Adverteren op funda

Staan er online veel soortgelijke woningen te koop en wil je daartussen opvallen? Dan zijn er een aantal mogelijkheden om via funda meer aandacht aan je huis te geven:

 • Toppositie: jouw huis een week of maand lang bovenaan in de resultatenlijst.
 • Blikvanger: drie maanden lang extra opvallen in de resultatenlijst.
 • Woning in beeld: een maand lang jouw huis op de homepage van funda.

Vraag bij je verkoopmakelaar na wat de mogelijkheden en kosten zijn.

Intrekkingskosten: als je je huis uit de verkoop haalt

Soms loopt het niet zoals je van tevoren had gehoopt. Je situatie verandert, de samenwerking met de makelaar is niet naar je zin of er is op dit moment niet genoeg vraag naar het huis. Wat de reden ook is: je kunt besluiten om je huis uit de verkoop te halen of bij een andere makelaar in de verkoop te zetten.In de opdracht tot dienstverlening kun je nalezen hoe een makelaar met de zogeheten intrekkingskosten omgaat. De gemaakte kosten zoals de opstartkosten en extra kosten (voor bijvoorbeeld een advertentie of open huis) moet je natuurlijk betalen. Daarnaast kan een makelaar een bedrag in rekening brengen voor het werk dat tot dan toe gedaan is. Controleer dit van tevoren goed in de opdracht tot dienstverlening zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Overigens rekent lang niet iedere makelaar intrekkingskosten.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

De courtage is een percentage (gemiddeld 1% à 2,5%) over de uiteindelijke verkoopprijs. Is jouw woning voor € 400.000 verkocht en heb je een courtage van 1,2% afgesproken? Dan betaal je € 4800 op het moment dat de woning wordt overgedragen aan de volgende eigenaren.
De opstartkosten bestaan uit alle kosten die nodig zijn om jouw huis in de verkoop te zetten en te kunnen promoten. Hierbij kun je denken aan:
 • Het maken van een fotoreportage.
 • Het maken van een video en/of 360°-foto’s.
 • Het inmeten van de plattegronden, deze in 2D en 3D opleveren en eventueel interactief laten maken.
 • Het schrijven van de verkooptekst.
 • Het aanmelden van de woning op funda.
 • Het plaatsen van een bord en/of poster.
 • Het maken van een brochure om mee te geven tijdens een bezichtiging en te plaatsen op funda.
 • Promotie via social media.
Bijkomende kosten kunnen voorkomen wanneer je bijvoorbeeld wilt deelnemen aan de landelijke Open Huizen Dag. Maar ook het plaatsen van een advertentie om meer aandacht voor je woning te krijgen kan voor extra kosten zorgen.
Je kunt altijd van verkoop afzien, bijvoorbeeld omdat je persoonlijke situatie is veranderd. Of omdat je toch niet tevreden bent over je verkoopmakelaar. In de opdracht tot dienstverlening tussen jou en de makelaar staan afspraken vermeld over het intrekken van de opdracht. Als de makelaar al kosten voor je heeft moeten maken, moet je deze waarschijnlijk wel betalen. In sommige gevallen rekent een makelaar ook intrekkingskosten wanneer je de woning uit de verkoop wilt halen, maar dit is niet altijd het geval.
Meer vragen

Zo vind je een verkoopmakelaar

Wist je dat je niet alleen huizen, maar ook makelaars kunt vinden op funda? Zoek naar makelaarskantoren rond jouw adres, in een specifieke buurt of plaats of op naam.