vraag & antwoord

De voordelen van een verkoopmakelaar

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Waarom een verkoopmakelaar inschakelen voor de verkoop van je huis?

Een verkoopmakelaar neemt je veel werk uit handen, helpt je je huis voor een betere prijs en met betere voorwaarden te verkopen en geeft advies als de verkoop anders loopt dan verwacht. Ook in de huidige markt zijn er veel voordelen van een verkoopmakelaar inschakelen.

Vraag je je af of je wel of geen verkoopmakelaar in moet schakelen? Een huis verkopen lijkt in deze tijd heel makkelijk, maar als het zover is, kan de twijfel toch toeslaan. Wat is de beste prijs en aanpak? Wat doe je als het aantal bezichtigingen en biedingen toch tegenvalt, of juist overweldigend veel is? De toegevoegde waarde van een verkoopmakelaar is vooral dat hij of zij je helpt om het hele proces goed te laten verlopen, zodat jij minder stress ervaart. Ook als je voor onverwachte vragen komt te staan.

Hieronder volgen een aantal belangrijke voordelen van een verkoopmakelaar als je je huis gaat verkopen.

Een verkoopmakelaar kan je huis op funda zetten

Alleen makelaars kunnen huizen op funda zetten, als consument is dit niet mogelijk. Met een plaatsing op funda vergroot je je kans op een hogere verkoopprijs. Funda heeft maandelijks ruim 50 miljoen bezoekers: door jouw huis op funda aan te bieden, komt het dus onder de aandacht van enorm veel huizenzoekers. Dit levert vaak meer bezichtigingen en potentiële kopers op. Hierdoor heb je een grotere kans om je huis tegen de best mogelijke prijs en voorwaarden te verkopen.

Kennis over de markt is belangrijke toegevoegde waarde van een verkoopmakelaar

Jij verkoopt misschien een paar keer in je leven een huis, maar een makelaar is hier dagelijks mee bezig. Tegenwoordig gaat het er weer anders aan toe dan vijftien jaar geleden. Ook op het gebied van regelgeving verandert er regelmatig iets. Denk aan een energielabel dat je nu verplicht bent te hebben bij verkoop. Een makelaar is op de hoogte van alle regels en ontwikkelingen.

Een verkoopmakelaar kan een nauwkeurige waardebepaling doen

Een makelaar kan de waarde van je huis nauwkeuriger bepalen dan je zelf kunt doen, bijvoorbeeld via een online tool als de funda Waardecheck. Het voordeel van een lokale verkoopmakelaar is dat hij of zij precies op de hoogte is van prijzen waar vergelijkbare woningen voor verkocht zijn. Ook weet de verkoopmakelaar hoe groot de vraag is naar het type woning dat jij hebt.

Een verkoopmakelaar weet welke verkoopstrategie het beste werkt

Een verkoopmakelaar weet wat de beste verkoopstrategie is als je je huis bijvoorbeeld heel snel wilt verkopen, of voor een zo hoog mogelijke prijs. Een slim gekozen verkoopprijs en presentatie zijn hier onderdeel van.

Je verkoopt je huis beter met een professionele presentatie

Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Een verkoopmakelaar kijkt met een objectieve en professionele blik naar jouw huis. Hij of zij weet waar kopers voor vallen en juist op afknappen. Een verkoopmakelaar laat de voordelen van jouw huis eruit springen. Met een netwerk van professionals, zoals een fotograaf en verkoopstylist, kan een makelaar je helpen om je woning op de best mogelijke manier te presenteren.

Een verkoopmakelaar bespaart je veel tijd

Alleen al het plannen en verzorgen van de bezichtigingen is een tijdrovende bezigheid. Maar denk ook aan alle voorbereidingen om je huis in de markt te zetten, zoals het maken van foto’s, een plattegrond, een verkoopbrochure en een video. Het promoten van je woning op funda, social media of in de lokale krant. Ook het afhandelen van telefoontjes en e-mails van belangstellenden en de verdere afhandeling van de verkoop kost veel tijd. Een verkoopmakelaar neemt je dit allemaal uit handen.

Je verkoopmakelaar is een ervaren onderhandelaar

Ook tijdens het onderhandelingsproces biedt de makelaar toegevoegde waarde. Er kunnen meerdere biedingen tegelijk binnen komen. Of je hebt al overeenstemming bereikt en er komt ineens een hoger bod binnen. Het kan ook zijn dat de biedingen juist tegenvallen. Het is prettig om in die gevallen een makelaar te hebben die weet wat de regels zijn en hoe hij het beste bod voor jou bedingt.

tip  Heb je meerdere biedingen op je huis ontvangen? Dit zijn de regels en mogelijkheden tijdens het onderhandelingsproces

Advies bij onverwachte situaties: ook na de verkoop

De verkoopmakelaar behartigt jouw belangen tijdens, maar eventueel ook ná de verkoop. Hij of zij stelt het koopcontract op en ziet erop toe dat jouw rechten en plichten als verkoper hierin juridisch goed afgedicht zijn. Mocht de koper zich na de sleuteloverdracht melden vanwege bijvoorbeeld een verborgen gebrek of ander probleem, dan weet je verkoopmakelaar dus wat jouw rechten en plichten zijn en hoe dit goed opgelost kan worden.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Makelaarskosten zijn kosten die de verkoopmakelaar je in rekening brengt voor de begeleiding bij het verkopen van een huis. Hieronder vallen:
  • De courtage van een makelaar
  • Opstartkosten
  • Eventuele extra kosten
  • Intrekkingskosten
Meer vragen

Ontdek de voordelen van een makelaar bij verkoop van je huis

Een verkoopmakelaar biedt meer zekerheid tijdens het verkoopproces en een grotere kans om je woning te verkopen tegen een zo gunstig mogelijke prijs en voorwaarden. Bovendien neemt hij of zij je veel werk uit handen. Het inschakelen van een verkoopmakelaar verdient zich vrijwel altijd terug.