Wat is het beste moment om je huis op funda te zetten?

Article Primary Image - Wat is het beste moment om je huis op funda te zetten?
3 minuten leestijd

Verkopen doe je het beste in mei, kopen in februari

Bestaat er zoiets als een beste maand, dag of tijdstip om je huis op funda te zetten? En wanneer sla je als koper de beste slag? Doe je voordeel met deze inzichten uit onze bezoekerscijfers.

Is een huis kopen gunstiger in de zomer of winter? En als je je huis voor de best mogelijke prijs wilt verkopen, wanneer is dan hét moment?

Om antwoord te geven op deze vragen, hebben we gekeken naar alle woningen en appartementen op funda die in de laatste vijf jaar zijn verkocht: bijna een miljoen. Nu zijn de huizenprijzen in die tijd enorm gestegen. Om een goede vergelijking te maken tussen maanden, hebben we deze trend in ons onderzoek losgekoppeld van mogelijke seizoenseffecten. Anders zou dat een vertekend beeld geven.

Mei beste maand voor verkopers

Als we kijken naar het moment waarop een huis wordt geplaatst op funda en de uiteindelijke prijs waarvoor het is verkocht, dan zien we een jaarlijks terugkerend patroon: de hoogste prijs per vierkante meter ligt steeds in mei, de laagste in december. De slechtste maand om je huis te verkopen lijkt dus december, de beste: mei.

Februari beste maand voor kopers

Voor kopers vergeleken we het aankoopmoment met de uiteindelijke transactieprijs. Het aankoopmoment komt natuurlijk meestal pas een tijdje ná de publicatie op funda en dat zien we ook in de resultaten: de verkoopprijs per vierkante meter is het laagst in februari en het hoogst in juli. De maand juli lijkt wat dat betreft dus het minst gunstig om een huis te kopen, februari het gunstigst.

Plannen om huis te kopen of verkopen uitstellen?

Toch heeft het weinig zin om te wachten met kopen of verkopen tot de beste maand. Het effect van het moment is namelijk maar klein, zeker in vergelijking met de invloed van de nu weer dalende huizenprijzen. Het is dus leuk en misschien ook handig om te weten, maar je hoeft er je plannen niet vanaf te laten hangen.

Dag en tijdstip maken weinig verschil

Ga je je huis verkopen, dan wil je misschien ook weten wanneer de kans het grootst is dat zoekers jouw huis zien. Hoewel vrijdag de drukste dag van de week is op funda, is het verschil met de andere dagen in de week maar een paar procent. Zondag is het relatief het rustigst, maar ook dan komen er vaak nog meer dan een miljoen bezoekers op het platform.

Hetzelfde geldt voor het tijdstip waarop mensen kijken: in de vroege ochtend tussen 5.00 en 8.00 uur neemt de interesse in huizen op funda snel toe. De rest van de dag blijft dat aantal vrij constant, met nog een kleine piek rond 19.00 uur. Het rustigst is het na middernacht, om 1.00 uur, maar zelfs dan worden nog heel veel woningen aangeklikt.

Goed om te weten

De meeste makelaars zetten op vrijdag hun nieuwe aanbod op funda, vaak vanuit de gedachte dan consumenten dan het hele weekend de tijd hebben om te reageren. Daar kleeft ook een nadeel aan: als jouw huis op vrijdag op funda verschijnt, heeft het meer concurrentie van andere huizen.

Dit geldt ook voor de e-mailupdates waarin jouw huis staat. Na Google en het rechtstreekse verkeer naar funda.nl, belanden de meeste zoekers via e-mail op een huis. Zoekers kunnen op basis van een opgeslagen zoekopdracht aangeven dat zij bijvoorbeeld dagelijks het nieuwste aanbod per mail willen ontvangen. Hoe meer woningen in die mail staan, hoe kleiner de kans dat de jouwe daartussen opvalt. Wat dat betreft kan je makelaar je huis dus beter op een doordeweekse dag op funda zetten.

Zo hoog mogelijk in de zoekresultaten komen?

Om een huis op funda te zetten heb je een makelaar nodig. Wil je dat jouw huis zo hoog mogelijk in de zoekresultatenlijst belandt, vraag je makelaar dan om extra promotiemiddelen in te zetten.

Zoek een verkoopmakelaar Bekijk alle promotiemogelijkheden op funda