artikel

Energielabel verbeteren


Energiezuiniger wonen doe je zo

Is het definitieve energielabel van je toekomstige woning toch echt een G? Of wil je je eigen huis verkopen, maar eerst je energielabel verbeteren? Met de juiste maatregelen kun je de meeste woningen omtoveren tot B-labels.

Op de onafhankelijke website Verbeterjehuis.nl kun je, na het doorgeven van de gegevens van jouw woning, zien wat je kunt doen om een beter energielabel te krijgen. Goed om te weten: een A++++-label, de hoogste waardering, kun je alleen krijgen als je woning na 2011 is gebouwd. Wist je trouwens dat de overheid subsidies geeft voor veel energiebesparende maatregelen? Aan de slag dus!

Tip 1: zuinige ketel

Weleens gekeken naar je verwarmingsketel? Oude cv-ketels kunnen namelijk echte energieslurpers zijn. Als de jouwe aan vervanging toe is, kun je kiezen voor een hoogrendementsketel (HR-ketel). Wist je dat zo’n ketel een gemiddeld huishouden € 200 tot € 400 euro per jaar kan besparen? Wil je het helemaal goed doen, ga dan voor de combiketel (die verwarmt ook water), liefst eentje die op een zonneboiler kan worden aangesloten.

Tip 2: dubbel- of HR-glas

Enkel glas zorgt voor veel warmteverlies. Kies je voor dubbelglas, drievoudig glas of HR ++- isolatieglas, dan houd je niet alleen meer warmte vast in je huis, maar beperk je ook geluidsoverlast van buiten. HR ++-isolatieglas isoleert het allerbeste. Wanneer je in een gemiddelde tussenwoning enkel glas vervangt door HR++-glas, bespaar je jaarlijks circa € 240 op je stookkosten.

Tip 3: isoleren

Wil je echt grote sprongen maken – van energielabel G naar B bijvoorbeeld – dan zul je moeten isoleren. Huiseigenaren met energielabel C (of lager) onderschatten vaak de opbrengst van isolatiemaatregelen. Combineer je dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie, dan kun je een flinke sprong maken op de labelladder. Het scheelt je een boel geld: een gemiddelde tussenwoning voorzien van vloer- en spouwmuurisolatie kost volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal eenmalig € 2.200, terwijl het je jaarlijks € 370 kan opleveren. Isoleer je het dak van een doorsneerijtjeshuis, dan investeer je € 4.000, maar bespaart het je volgens de Rijksoverheid jaarlijks gemiddeld € 500 aan stookkosten.

Tip 4: zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je je eigen energie op en draag je bij aan een beter energielabel. Behoorlijk zelfs, want het scheelt al snel 1 of 2 ‘treden’. Hierbij is het van belang te beseffen dat hoe groter je woonoppervlakte is, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt om in aanmerking te komen voor een beter energielabel.

Tip 5: hybride warmtepomp

Je kunt ook gaan voor een hybride warmtepomp: een duurzaam energiesysteem dat warmte uit de lucht, water of grond omzet in bruikbare warmte voor in huis, via het cv-systeem of kraanwater bijvoorbeeld. Voor zo ’n warmtepomp moet je wel al minimaal label C hebben. Wil je een volledig elektrische, dan is label B verplicht.

Tip 6: ventilatiesysteem

Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe belangrijker het is dat het goed wordt geventileerd. Met een speciaal ventilatiesysteem waarmee je warmte terugwint, bijvoorbeeld. Zo’n WTW-installatie (Warmte Terug Winnen) geleidt warme langs koude lucht, waardoor de warmte weer terugkomt met instromende lucht. Heel duurzaam en ook nog eens goed voor je energielabel.

De kosten voor een energielabel bedragen gemiddeld € 258

Heb je je huis energiezuiniger gemaakt door je vloer te isoleren of zonnepanelen te laten installeren? Dan kun je een definitief energielabel aanvragen. Dat doe je door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in zo'n één à twee uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning, zoals de afmetingen, de aanwezige isolatie (in bijvoorbeeld dak en muren) en aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.

De kosten voor een energielabel bedragen gemiddeld € 258 (bron: onderzoek vergelijkingssite Woninglabel, juni 2021). De energieadviseur bepaalt de uiteindelijke prijs van het energielabel.

Advies nodig over verduurzamen?

Wil je persoonlijk advies over hoe je jouw huis het beste kunt verduurzamen? Of heb je al maatregelen genomen om je energielabel te verbeteren en wil je een nieuw label aanvragen ten behoeve van de verkoop van je huis? Een energieadviseur kan je hiermee helpen.