Trends Zoekgedrag Funda geeft antwoord

Leidt funda Compleet tot een hogere verkoopprijs?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Funda geeft antwoord op de vraag van de maand september

In de rubriek ‘Funda geeft antwoord’ beantwoorden we elke maand een vraag van een makelaar. Martijn Mennink, vastgoedadviseur bij De Boer + Ten Hoeve uit Steenwijk vraagt zich af wat de toegevoegde waarde is van funda Compleet, nu huizen razendsnel verkocht worden. Is die extra promotie nodig? We zochten het uit.

Eerlijkheid gebiedt hem te zeggen dat hij soms denkt dat een basisplaatsing voldoende is. Als klanten vastgoedadviseur Martijn Mennink vragen wat de meerwaarde is van funda Compleet, kan hij dat niet altijd helemaal beargumenteren.

Toegegeven, je krijgt een veel completer beeld van een woning. Maar is dat in de huidige woningmarkt nodig, of volstaan enkel de foto’s? Het makelaarskantoor uit Steenwijk neemt funda Compleet wel op in de offerte, maar stelt vast dat klanten er vaak vragen over stellen. ‘Als ik zou weten dat het zich terugverdient in de verkoopprijs, kan dat een goede reden zijn om het wél te doen.’ 

Hoe hebben wij dit onderzocht?

We zijn dus op zoek naar de meerwaarde van funda Compleet. Daarmee kun je als makelaar media als een video, een plattegrond, een 3D Tour en 360º foto’s toevoegen aan je object. Bij een basisplaatsing gaat dit, wat media betreft, enkel om foto’s.

Het doel van funda Compleet is simpel: meer informatie voor de zoeker. En dat wordt beloond met een hogere ranking. Dat leidt er onder andere toe dat objecten met funda Compleet 59% vaker gevonden worden in de resultatenlijst. Ook klikken woningzoekers die vaker aan om te bekijken. De uitgebreide informatie heeft een filterende werking, waardoor makelaars makkelijker ‘de beste koper’ vinden.

Maar wat is dat in de huidige markt waard? We hebben recentelijk onderzoek gedaan onder tienduizenden objecten. Daarbij hebben we in drie categorieën gekeken naar het verschil in de transactieprijs bij:

  • woningen die niet op funda worden geplaatst.
  • woningen die met een basisplaatsing op funda staan.
  • woningen met een funda Compleet plaatsing.

We vergeleken de geschatte woningwaarde met de uiteindelijke transactieprijs.

De geschatte woningwaarde komt uit de funda Waardecheck, een tool die een schatting geeft op basis van vergelijkbare objecten in de buurt. Door de verkoopprijs van een woning altijd te vergelijken met dezelfde gegevens uit de Waardecheck, kunnen eventuele foutmarges tegen elkaar worden weggestreept. Dus hoewel de Waardecheck een schatting blijft, maakt dat voor de resultaten van het onderzoek niet uit.

De transactieprijs met funda Compleet

Wat als eerste opvalt, is dat zowel woonhuizen als appartementen, ongeacht regio of buurt, over het algemeen de geschatte woningwaarde opleveren wanneer ze niet op funda zijn geplaatst. Staat een woning met een basisplaatsing op funda, dan ligt de transactieprijs over het algemeen 2,8% boven de geschatte woningwaarde.

Ter illustratie: de gemiddelde verkoopprijs van een woning is op dit moment ongeveer € 400.000. Heel concreet kan een basisplaatsing op funda de verkoper over het algemeen dus al ruim € 11.000 meer opleveren.

Staat een woning met funda Compleet op ons platform, dan brengt deze over het algemeen 3,3% meer op. In hetzelfde rekenvoorbeeld levert dat dus ruim € 13.000 meer op.

Meer nieuw aanbod

Daar komt bij dat aanbod op funda voor makelaars ook meer verkoopopdrachten oplevert. Doordat woningzoekers objecten vaker vinden en bekijken, is de naam van de verkoopmakelaar vaker zichtbaar en blijft die top of mind. Wanneer funda-gebruikers zelf hun woning gaan verkopen, zullen ze bovendien sneller kiezen voor een makelaar van wie ze gezien hebben dat die de woning goed op funda presenteert.

Uit eerder onderzoek blijkt dan ook dat makelaars die altijd funda Compleet inzetten meer nieuw aanbod krijgen dan makelaars die dat niet doen.

Je verdient meer met funda Compleet
Onderzoek toont aan: makelaars die altijd funda Compleet inzetten presteren beter met hun objecten.
Lees meer