artikel

Een huis (ver)kopen met behulp van kunstmatige intelligentie?


De toekomst is dichterbij dan je denkt

Artificial intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie, belooft net zo’n belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven te worden als internet. Meer dan de helft van de funda-bezoekers denkt dat AI een (grote) rol zal gaan spelen bij het zoeken of (ver)kopen van een huis. Niet gek, want er is al veel mogelijk op dit gebied.

Nog niet eerder werd er zo veel gesproken over artificial intelligence als nu. ChatGPT ken of gebruik je misschien al, maar wist je dat computers al in staat zijn om betere diagnoses te stellen dan een arts? En ook steeds beter menselijke emoties kunnen herkennen? Hierdoor worden bijvoorbeeld ook chatbots alsmaar slimmer.

Een huis (ver)kopen met behulp van een robot gaat misschien nog wat ver. Toch wordt AI ook door makelaars in toenemende mate toegepast, bijvoorbeeld voor waardebepalingen of om de mogelijkheden van een klushuis beter in beeld te brengen.

Jongeren zijn positiever, maar óók kritischer dan ouderen

In hoeverre denk jij dat AI het kopen of verkopen een huis gaat beïnvloeden? Die vraag stelden we aan funda-bezoekers.

Ruim twee derde (67%) van de ondervraagden weet wat AI is en ook meer dan de helft denkt dat het invloed zal gaan hebben op het aan- en verkoopproces van een huis. Millennials zijn, zoals te verwachten, beter op de hoogte van de ontwikkelingen dan de generaties daarvoor. Zij zijn ook het meest uitgesproken in hun mening. Twee derde van de millennials noemt de ontwikkelingen op dit gebied kansrijk (66%) en baanbrekend (52%), tegenover respectievelijk 43% en 28% van de babyboomers (59 jaar en ouder).

Tegelijkertijd vindt een derde van de millennials de ontwikkelingen ook beangstigend en onbetrouwbaar, terwijl slechts 25% van de babyboomers die mening deelt. Nog een opvallende uitkomst: millennials zijn er minder van overtuigd dat AI een (grote) rol zal gaan spelen in het (ver)koopproces van een woning dan de generaties voor hen: 26% van de millennials denkt dat dit niet zal gebeuren tegenover respectievelijk 12% en 13% van de babyboomers en Generatie X.

We vroegen verschillende generaties of zij denken dat AI het (ver)koopproces van een woning gaat beïvloeden. We vroegen verschillende generaties of zij denken dat AI het (ver)koopproces van een woning gaat beïvloeden.

Bod bepalen en potentie huis beoordelen met AI

Toch denkt meer dan de helft van de ondervraagden dat kunstmatige intelligentie wél een rol gaat spelen bij koop en verkoop. Bijvoorbeeld bij het bepalen van de vraagprijs of het juiste bod, bij de beoordeling van de mogelijkheden die een huis biedt en bij het maken van plattegronden.

Ook zien de ondervraagden een rol weggelegd voor AI bij het zoeken van een huis op funda. Vooral bij het vinden van de juiste woning, het beoordelen van de verbouwpotentie en bij het bepalen van de potentiële inrichting.

Dit is er nu al mogelijk

Sommige makelaars maken op dit moment al gebruik van ChatGPT om woningteksten te schrijven. Of laten met behulp van een AI-tool zien hoe een huis met een oubollig interieur eruit kan zien met andere kleuren, meubels en styling.

Het bedrijf brainbay ontwikkelt op dit moment voor NVM-makelaars een tool die op basis van onder meer de foto’s op funda, het energielabel en de omschrijving van de verkoopmakelaar een vrij nauwkeurige en betrouwbare waardebepaling doet. Het model herkent zaken die bewoners achterlaten, zoals de keuken- en badkameronderdelen, en maakt een inschatting van de gebruikte materialen. ‘Is het aanrechtblad van kunststof of steen? Staat er een regendouche, hangend toilet of vrijstaand ligbad op de foto? Er wordt als het ware elke keer een vinkje gezet bij elementen die de waarde van de woning vermeerderen,’ zegt Matthijs Hofman van brainbay.

Makelaar blijft onmisbaar

Brainbay heeft daarnaast een model ontwikkeld dat specifiek de meerwaarde van verduurzamen voorspelt. ‘Het verschil in waarde tussen een energiezuinig en minder zuinig huis loopt op; mensen zijn steeds vaker bereid om meer te betalen voor die verbeteringen,’ aldus Hofman.

tip  Wist je dat je meer hypotheek krijgt voor een energiezuinig huis? Ontdek waarom een groen energielabel steeds meer waard wordt

Hij verwacht op termijn nog veel meer AI-toepassingen. Hofman: ‘Wij vragen ons bijvoorbeeld af: als je de vraagprijs en woningwaarde weet, welk openingsbod is dan realistisch? Een model is emotieloos, het interpreteert data, maar kan geen inschatting maken van de gevoelswaarde. Potentiële kopers kunnen verliefd worden op een plek, waardoor ze meer willen bieden voor een huis. Een makelaar blijft altijd nodig om dit soort afwegingen te maken bij het bepalen van de biedingsstrategie. Maar het is wel interessant om te kijken wat AI hierin kan betekenen.’

Benieuwd wat jouw huis waard is?

Ben je nieuwsgierig naar je eigen woningwaarde of de waarde van een huis dat je op het oog hebt? De funda Waardecheck geeft je een schatting op basis van onder meer de locatie, het bouwjaar, perceel- en woonoppervlakte, type woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt.