vraag & antwoord

Hoe bereid je de bezichtigingen van je huis voor?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Zo werken jij en de makelaar samen om je woning te verkopen

De bezichtiging van je huis bereid je samen met je makelaar voor. Uiteraard is het belangrijk dat alles er netjes uitziet en dat je makelaar over alle informatie beschikt. Hoe stemmen jullie die zaken zo goed mogelijk met elkaar af?

Het tekoopbord staat in de tuin en je huis staat op funda: vanaf nu kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor een bezichtiging. Zorg ervoor dat je huis er dus net zo fris en opgeruimd uitziet als op de foto’s. Je makelaar kan je hier eventueel nog wat tips voor geven.

Vragenlijst helpt makelaar tijdens bezichtiging huis

Je krijgt van je makelaar een vragenlijst over eigenschappen van je huis en het perceel. Vermeld alle bijzonderheden die je bekend zijn. Zijn er zaken die uniek zijn voor jouw huis? Of redenen waarom je juist in deze buurt altijd zo fijn hebt gewoond? Vertel ze aan je makelaar. Op de lijst van zaken vermeld je wat achterblijft in de woning en wat je eventueel ter overname aanbiedt, zoals het zonnescherm of verlichting.Het komt bij (grotere) kantoren voor dat meerdere makelaars de bezichtigingen doen. Vraag je makelaar in dat geval hoe hij of zij ervoor zorgt dat collega-makelaars ook alle benodigde informatie over jouw huis hebben als ze kijkers rondleiden. Zodat ze vragen van kijkers goed kunnen beantwoorden.

Bezichtigingen plannen

Komen er veel of slechts enkele bezichtigingsaanvragen binnen? Bespreek de scenario’s met je makelaar voordat je woning op funda komt . Geef aan op welke dagen en tijden de bezichtigingen voor jou het beste uitkomen. Zo kan de makelaar zijn agenda direct afstemmen met die van de koper op de dag die jij hebt aangegeven.Zijn deze kijkdagen volgepland? Overleg dan of het zinvol is om nog meer bezichtigingen in te plannen. Je makelaar kan bij veel gegadigden ook een reservelijst maken – voor als er kijkers afbellen of je nog niet tevreden bent over de bieding(en).

Open huis of gewone bezichtigingen?

Verwacht je makelaar veel aanvragen dan is een open huis misschien een optie. Je huis moet zich hier wel voor lenen. Als je woning bijvoorbeeld erg groot is, heeft de makelaar al snel geen overzicht meer. Bij een klein huis kunnen kijkers misschien te weinig afstand houden van elkaar. Ook als er over je huis veel bijzonderheden te vertellen zijn, is een open huis niet de beste presentatievorm. Losse bezichtingen werken dan beter.Mochten er zo veel aanvragen komen dat je een selectie moet maken, bespreek dan aan welke voorwaarden geïnteresseerden moeten voldoen. Misschien is voor jou de opleverdatum een eis. Het helpt als de makelaar daar vooraf al duidelijkheid over kan geven aan geïnteresseerden.

Hoe verloopt de bezichtiging van je huis?

Afhankelijk van de grootte van het huis neemt een bezichtiging ongeveer vijftien tot dertig minuten in beslag. Je makelaar ontvangt de kijkers. Meestal is het advies om zelf niet aanwezig te zijn. Zo voelen zich kopers vrijer om kritische vragen te stellen.

info Doe je de bezichtigingen zelf? Lees onze tips als je je huis verkoopt zonder makelaar

Na afloop van elke bezichtiging laat je makelaar weten hoe deze is verlopen. Spreek af of je de terugkoppeling het liefst per mail ontvangt of telefonisch. Sommige makelaars werken met een online woondossier, waarin ze na elke bezichtiging een korte samenvatting typen. De makelaar mag geen namen en andere privacygevoelige gegevens met je delen, maar kan bijvoorbeeld wel vertellen of het om een jong stel ging of een alleenstaand iemand. En of de kijkers enthousiast waren en of er nog even over willen nadenken.

Hoeveel bezichtigingen gemiddeld voor verkoop?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel bezichtigingen er nodig zijn voor de verkoop van je huis. Dat hangt er maar net vanaf hoeveel gegadigden er zijn. Na de laatste geplande bezichtigingen of het open huis is het tijd om de balans op te maken. Verwacht de makelaar meerdere biedingen, dan wordt vaak een ‘verkoop bij inschrijving’ ingesteld. Alle kandidaten moeten hun bieding met voorwaarden dan vóór een bepaalde datum en tijd inleveren bij de makelaar.Komen er geen of te weinig biedingen binnen na de bezichtigingen? Overleg met de makelaar over de volgende stap, bijvoorbeeld extra promotie of een andere verkoopstrategie.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Ja, in principe wel, alleen is niet elke situatie en elk huis huis hiervoor geschikt. Dit hangt onder andere af van de verwachte animo en de grootte van je huis in verband met eventuele coronamaatregelen.Tip: leg bij een open huis een ‘gastenboek’ neer waar kijkers hun gegevens in achter kunnen laten, zodat je makelaar hen achteraf nog kan bellen voor een terugkoppeling.
Valt de belangstelling voor je woning tegen? Misschien staan er in jouw omgeving meerdere huizen te koop, waardoor die van jou minder opvalt. Je makelaar heeft verschillende mogelijkheden om je woning extra te promoten op funda.
Je makelaar kan op voorhand aan kijkers laten weten wat jouw wensen en eisen zijn. Wil je je woning bijvoorbeeld pas acht maanden na het tekenen van de koopakte overdragen? Misschien is dit voor veel kandidaten al een reden om de bezichtiging af te zeggen. Op deze manier houd je alleen kandidaten over die het beste bij jou passen. Vaak werken makelaars ook met een reservelijst. De kandidaten die als eerste reageren, krijgen als eerste de kans om je huis te bezichtingen.
Het is gebruikelijk om te stoppen met bezichtigingen als je een mondelinge overeenstemming hebt bereikt met een koper over de prijs van jouw woning en de bijbehorende voorwaarden. Tijdens de onderhandelingen gaan de bezichtigingen meestal wel door. Onderhandelingen kunnen namelijk stuklopen of een kandidaat trekt zich tussentijds terug. Als alle bezichtigingen zijn gepland op één kijkdag of er is een open huis georganiseerd, stoppen de bezichtigingen na dit moment. Hierna krijgen geïnteresseerden vaak eenmalig de kans om een bieding uit te brengen vóór een vooraf gestelde deadline.
Meer vragen

Een bod ontvangen?

Vaak stoppen de bezichtigingen op het moment dat je een mondelinge overeenstemming hebt bereikt met een potentiële koper over de prijs en voorwaarden. Nog een paar stappen en dan is de verkoop een feit.