video

Niet blij met hoe je huis op funda staat?


Scenario’s waar verkopers hun hoofd (onnodig) over breken

Het moment dat je makelaar je huis op funda zet, is best spannend. Iedereen kan het nu van binnen en buiten bekijken. Natuurlijk wil je dat je huis er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet op de foto’s, maar wat nu als dat tegenvalt? Wat kun je in zo’n geval dan nog doen?

Je kunt met je makelaar van mening verschillen over wat de beste punten van je huis zijn om te benadrukken in de presentatie. Toch is de kans niet heel groot dat er foto’s op funda verschijnen waar jij helemaal niet blij mee bent, zeggen de makelaars in deze video:

Als verkoper word je door je makelaar actief betrokken bij de presentatie van je huis, vertelt Linda van Ooijen Knook van Anke Bodewes Makelaardij in Schiedam. ‘Ik vraag of de verkoper met mij mee wil kijken: klopt de tekst? Zijn er dingen die je graag anders wilt zien? Heb je een ander idee over de volgorde van de foto's? Dat deel doen we echt samen.’ ‘We gaan pas online als de verkoper akkoord is met de tekst en de foto’s,’ zegt ook makelaar Remko Amstelveen van OpenDeur in Deventer.

Wat is belangrijk om uit te lichten?

Vuistregel bij de presentatie van een woning is dat je huis leeg, neutraal en licht moet zijn. ‘Op die manier kan een kijker zich zo goed mogelijk inbeelden hoe zijn eigen meubels eruit gaan zien in jouw woonkamer,’ zegt Amstelveen. Vaak weet de fotograaf als beste hoe je huis zo goed mogelijk in beeld brengt. Hij heeft tenslotte veel ervaring met huizen fotografen.

Hoe maak je je woning zo aantrekkelijk mogelijk voor kopers? Maak je woning verkoopklaar met deze checklist

Soms vindt een verkoper andere zaken belangrijk om uit te lichten dan de makelaar, is de ervaring van Mark Renkema van Mark Renkema Makelaardij uit Utrecht. ‘Ik adviseer bijvoorbeeld altijd om de wc niet te laten fotografen, maar sommige mensen staan daar toch op. De klant is koning, maar ik denk niet dat het iets toevoegt.’

Onzekerheid

Toch kan de twijfel soms toeslaan bij verkopers als hun huis daadwerkelijk op funda staat, weet Elsalien Bekkering van Thuis bij Elsalien makelaardij in Noordwijk. 'Omdat je bijvoorbeeld opmerkingen hebt gehad uit je omgeving of je het toch niet fijn vindt dat iedereen weet onder wat voor dekbedovertrek je slaapt.'Mocht je écht niet tevreden zijn met de presentatie zodra het online staat, trek dan bij je makelaar aan de bel. Die kan nogmaals met jou door alle foto's en tekst lopen, en kijken of er een mogelijkheid is om het een en ander aan te passen.

Vragen over de verkoop van je huis?

Staat je huis al te koop of overweeg je om te verkopen? Het is logisch als je daar vragen over hebt. Vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan met een of meer makelaars bij jou in de buurt.