video

Huis verkocht, maar niets nieuws gevonden?


Scenario’s waar verkopers hun hoofd (onnodig) over breken

Het is in deze krappe markt makkelijker om eerst een nieuw huis te kopen en dan je oude huis te verkopen, in plaats van andersom. Maar soms kan dat niet, of is het handiger om eerst weten wat je huis oplevert. Hoe voorkom je dat je (tijdelijk) zonder woning zit? Dat vroegen we aan een aantal makelaars.

De spanning kan behoorlijk oplopen als de overdracht van je huis dichterbij komt en je nog geen nieuw huis hebt gevonden. Logisch, maar er is uiteindelijk altijd een oplossing, zeggen de makelaars in deze video:

Huren, vakantiepark of B&B

‘Soms willen mensen eerst verkopen, omdat ze dan weten wat ze te besteden hebben voor een andere woning,’ zegt Elsalien Bekkering van thuis bij Elsalien makelaardij in Noordwijk. ‘Dan wordt er vaak wel een langere oplevertermijn afgesproken, zodat de verkopers bijvoorbeeld nog zes tot negen maanden de tijd krijgen om een nieuwe woning te vinden.’

Nu verkopen of wachten tot je een nieuw huis hebt? Dit zijn de voor- en nadelen van eerst kopen én eerst verkopen

‘Als je besluit om eerst te verkopen, weet je ook dat je nu al op zoek kan naar een plan B,’ zegt Mark Renkema van Mark Renkema Makelaardij in Utrecht. Huren kan een oplossing zijn. Maar Renkema tipt om ook te kijken of er vakantieparken in de buurt zijn, of B&B’s waar je tijdelijk terechtkunt. Bekkering heeft weleens een huis van een klant dat al leegstond tijdelijk kunnen verhuren aan een familie van wie het huis al verkocht was.

Rust om verder te kijken

Zo’n tijdelijke oplossing voorkomt dat mensen alleen omdat ze een dak boven hun hoofd nodig hebben gaan bieden op huizen die eigenlijk niet aan hun wensen voldoen. ‘En dan ga je het misschien heel snel weer verkopen. Dan kun je dat geld beter besteden aan een tussenoplossing,’ waarschuwt Renkema.

‘In de huidige markt is een woning aankopen een stuk lastiger dan je woning verkopen,’ zegt Jerom Meester van Hallie & Van Klooster Makelaardij uit Amsterdam. ‘Ga dus eerst kijken waar je wil wonen en wat je kunt betalen. Als makelaar kunnen we je vertellen wat je huis ongeveer gaat opbrengen. Met die informatie kan een financieel adviseur een berekening maken van wat je je kunt veroorloven.’

Weet je nu al dat je je huis gaat verkopen voordat je iets nieuws gevonden hebt? Ga dan alvast op zoek naar een tijdelijk onderkomen, is het advies van Renkema. ‘Vaak zie je dat als er eenmaal rust is in de vorm van een tussenoplossing, er ook veel beter naar andere woningen wordt gekeken. Dan is de stress als sneeuw voor de zon verdwenen.’

Vragen over de verkoop van je huis?

Overweeg je om je huis te verkopen? Of ben je benieuwd wat je huis waard is? Vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan met een makelaar in de buurt.