vraag & antwoord

Zijn makelaarskosten aftrekbaar van de belasting?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Kosten van je makelaar kun je niet meefinancieren of terugvragen

De kosten voor een aankoop- of verkoopmakelaar moet je zelf betalen. De courtage en ook bijkomende kosten als opstart- en intrekkingskosten zijn helaas niet aftrekbaar van de belasting. Je kunt ze ook niet meefinancieren in je hypotheek. Gelukkig zijn veel andere kosten bij het kopen van een huis wel aftrekbaar.

Als je een huis koopt, mag je een aantal gemaakte kosten aftrekken van de belasting. Het gaat hierbij vooral om kosten die betrekking hebben op je hypotheek en het bezitten van een huis. Hiermee wilde de overheid van oudsher het bezit van een eigen woning aanmoedigen. Dat is inmiddels niet meer nodig, maar de belastingvoordelen zijn er nog wel aan gekoppeld.

Kosten makelaar zijn niet aftrekbaar, deze kosten wel

Een groot deel van de aankoopkosten, ook wel kosten koper genoemd, mag je aftrekken van de belasting. Je kunt deze indienen bij de belastingaangifte over het jaar van de aankoop. De aftrekbare kosten voor het kopen van een bestaande woning zijn:

  • De advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek
  • Kosten voor een bouwtechnische keuring (voor de hypotheek)
  • Kosten voor het krijgen van een NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
  • Notariskosten voor het koppelen van de lening (hypotheek) aan het huis
  • Boeterente
  • Taxatiekosten voor het krijgen van een hypotheek
info Je hypotheekrente mag je aftrekken als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluit. Bekijk de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek

Zijn kosten makelaar bij verkoop huis wel aftrekbaar?

Makelaarskosten die je maakt voor de verkoop van je huis, zoals de makelaarscourtage, zijn niet aftrekbaar. Dat geldt ook voor andere kosten bij verkoop en voor sommige aankoopkosten. Deze kosten zijn niet aftrekbaar als je een bestaande woning koopt of verkoopt:

Vergelijk kosten makelaar

Makelaars hanteren verschillende tarieven voor hun diensten. Je kunt vrijblijvend een offerte en kennismakingsgesprek aanvragen, zodat je de diensten en kosten van verschillende makelaars met elkaar kunt vergelijken.