Over welk energielabel wil je meer informatie?

Vragen én antwoorden over het energielabel
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is én wat ervoor nodig is om het huis energiezuiniger en comfortabeler te maken. De labelklassen lopen van A++++ (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig).Je hebt een geldig (definitief) energielabel nodig als je je huis wilt verkopen. Een gunstig energielabel heeft doorgaans een positieve invloed op de waarde van je woning en zorgt vaak voor een besparing op je energierekening.
Huiseigenaren moeten bij de verkoop van hun woning de nieuwe eigenaar een geldig energielabel overhandigen. Anders riskeren zij een boete. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van de overheid controleert dit.
Sinds 2021 worden energielabels geregistreerd door gecertificeerde energieadviseurs.
Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meestvoorkomende woningkenmerken, terwijl een definitief energielabel tot stand komt met gegevens over energiezuinigheid van die specifieke woning. Je kunt je energielabel zelf opvragen en definitief maken.
Een energielabel aanvragen kost gemiddeld € 258, afhankelijk van het type woning, de woonoppervlakte en de tarieven die de adviseur hanteert (bron: onderzoek Woninglabel, juni 2022).
Meer vragen


Heb je een andere vraag over het energielabel?