Veelgestelde vragen over verduurzamen en het energielabel

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Maar wat kost een energielabel, waar vraag je 'm aan, hoe kan je het energielabel van jouw woning verbeteren en waar moet je dan aan denken? We geven het antwoord op veelgestelde vragen.

De letters van het energielabel vertellen iets over het energieverbruik van een woning. Van zeer energiezuinig, A ++++ (groen), tot niet energiezuinig, G (rood). De letter hangt onder meer af van hoe goed een huis is geïsoleerd, of het duurzaam wordt verwarmd – bijvoorbeeld met een (hybride) warmtepomp – en of er zonnepanelen op het dak liggen. Woningen met energielabel G (rood) zijn het minst energiezuinig. Je energierekening zal daar fors hoger zijn dan als je in een woning met label A of B woont. Dit betekenen de labels:
  • A++++ t/m A (donkergroen) - zeer laag energieverbruik en duurzaam
  • B (groen) - laag energieverbruik
  • C (lichtgroen) - redelijk laag energieverbruik
  • D (geel) - gemiddeld energieverbruik
  • E (oker) - redelijk hoog energieverbruik
  • F (oranje) - hoog energieverbruik
  • G (rood) - zeer hoog energieverbruik en niet duurzaam
Het energielabel van een huis kun je opzoeken via zoekjeenergielabel.nl. Als je huis een zeer goed energielabel of juist een slecht label heeft, zegt dat veel over de hoeveelheid energie die er nodig is om het huis te verwarmen in de winter en koel te houden in de zomer.
Een energielabel aanvragen kost gemiddeld € 258, afhankelijk van je type woning, de woonoppervlakte en de tarieven die de adviseur hanteert (bron: onderzoek Woninglabel, juni 2022). Voor een appartement ben je doorgaans wat minder kwijt dan voor een koopwoning. Het loont om de tarieven van verschillende adviseurs te vergelijken.
Ja, je bent verplicht een definitief energielabel te overhandigen bij de overdracht van je woning. Anders riskeer je een boete van 435 euro. Een definitief energielabel kun je aanvragen door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die bekijkt in 1 à 2 uur tijd de kenmerken van je woning en hoeveel energie er nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie en warm water. Na afloop krijg je een definitief energielabel en aanbevelingen voor verduurzaming.
Met de juiste maatregelen kun je je huis zo energiezuinig mogelijk maken en daarmee je energielabel verbeteren. Energie besparen begint met het plaatsen van tochtstrips of het isoleren van dak, gevel, vloer en glas. Daarna kun je verder met maatregelen als een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler.
Met duurzame investeringen als zonnepanelen of isolatie verhoog je de waarde van je woning. Dit heeft gevolgen voor je woonhuisverzekering: je verzekeraar zal de herbouwwaarde opnieuw moeten vaststellen, anders loop je het risico dat je bent onderverzekerd als er bijvoorbeeld brand uitbreekt.
Meer vragen